Jak dodatkowo eksponuje się torty w cukierniach?...
Każda popularna cukiernia stara się oprócz sprzedaży smacznych i świeżych wyrobów cukierniczych, także opakować je w taki sposób, aby były one bardziej atrakcyjne dla klientów. Różnego rodzaju dostępne elementy opakowań mogą być stosowane do podkreślenia uroczystych okoliczności, dla jakich tort został zamówiony.
Jakie elementy ozdobne cukiernia wykorzystuje do estetycznego pakowania wyrobów?
Oprócz pudełek, które są praktyczną i estetyczną ochroną delikatnych i kruchych wyrobów, stosowane są także podkłady pod tort. Są to dodatkowe krążki wykonane w sposób ozdobny, które ułatwiają przeniesienie tortu z opakowania na paterę i pełnią rolę serwetki pod tortem. W zależności od rodzaju uroczystości, na którą tort został zamówiony, każdy podkład pod tort może wyglądać inaczej.
Jakiego rodzaju serwetki pod torty są obecnie dostępne?
Mogą to być serwetki o różnych wielkościach i wykonane z różnych materiałów, a najczęściej spotykanymi są:
- białe okrągłe podkłady ze sztywnego kartonu
- kolorowe krążki z tworzywa sztucznego, które posiadają atest dopuszczający do kontaktu z żywnością
- serwetki o różnych kolorach i wzorkach wycinanych, które wyglądają podobnie jak szydełkowe serwetki w stylu retro.
W zależności od charakteru uroczystości, dobierane są podkłady pasujące do okoliczności.